У периоду од 31.3. до 5.4.2018. године реализована је матурска екскурзија ученика завршних одељења наше школе. Дестинација ове екскурзије била је Италија, односно њен северни део (Римини – Сан Марино – Фиренца – бања Монтекатини – Пиза – Верона – Лидо ди Јесоло – Венеција).

На матурску екскурзију ишло је укупно 42 ученика, и то: 20 ученика економских техничара,  8 ученика машинских техничара, 11 ученика пољопривредних техничара и 3 ученице фризерске струке. Са њима је у Италију кренуло и пет професора наше школе: Саша Поповић, Маријана Бајић, Снежана Лазаревић, Татјана Јеремић и Валентина Петровић.

Према Италији кренули смо 31.3.2018. године у 5 часова ујутру и добро расположени и спремни за провод и уживање у лепотама Италије, у вечерњим сатима стигли у у Римини, град на обали Јадранског мора.

Други дан био је резервисан за посету Републици Сан Марино (поред Ватикана и Монака, треће најмање државе на свету, површине 61,2 км2) и њеног главног града Сан Марина.

Обилазећи Сан Маринo (чија је надморска висина 750 м), видели смо много културно – историјских знаменитости. Неке од најзначајнијих су: споменик Гарибалдију, Трг слободе, базилика Св.Мартина, кула Цеста и друге.20180401_123629

Трећи дан кренули смо даље – ка Фиренциг, граду моде и главном граду покрајине Тоскана.

У Фиренци смо провели цео дан. То време смо искористили да видимо и забележимо све оно што краси овај диван град – Трг Микеланђела, Трг Дуомо и Сан Ђовани, катедралу Санта Марија де ла Фјоре, Дантеову кућу, Стари дворац,  Понте Векио, пијацу коже…

Након посете Фиренци, упутили смо се до њихове најпознатије бање Монтекатини.

Четврти дан обилазили смо Пизу и Верону.

У Пизи смо видели чувени Криви торањ, као и крстионицу и цркву које се налазе у непосредној близини и чине једну целину.

20180403_100336

После фотографисања и куповине сувенира кренули смо према Верони, која се налази у покрајини Велито.

Верона важи за град љубави. По доласку у Верону, видели смо чувену Арену, у којој су се одвијале гладијаторске борбе (трећа је по величини, после Колосеума у Риму и арене у граду Капуа, у покрајини Цасерти). Један је од највећих и најбоље очуваних римских театара и могао је да прими 22 000 гледалаца. Поред Арене, у Верони смо посетили и Ромеову кућу, Јулијин балкон, њену бронзану статуу, Трг Сињорија, Стари мост, Торањ Ламбертијевих, Трг Ербе (главно седиште Вероне).

У послеподневним часовима кренули смо ка још једном приморском месту на обали Јадранског мора –  Лида ди Јесолу..

Пети дан смо обишли Венецију.

Венеција је јединствен град на свету, изграђена на 118 малих острва у лагуни, са каналима уместо улица, премошћених са 117 мостова.

У Венецији смо видели познате грађевинске и уметничке споменике: Дуждеву палату, чувену цркву Светог Марка, Академију лепих уметности, канал Гранде, мостове Риалто, Скалци, Мост уздаха, чувену цркву Санта Марија де ла Салуте (о којој је писао и Лаза Костић).

20180404_102108

Из Венеције смо кренули у 15 часова, када смо имали заказану вожњу бродом назад до луке.

Аутобусом смо у 16 часова кренули према Коцељеви, у коју смо стигли наредног дана у 5.30 часова.

Иако уморни од пређеног пута (око 2 850 км), са екскурзије смо се вратили здрави, срећни и задовољни виђеним и доживљеним.

 

Маријана Бајић,

одељењски старешина и вођа пута