У периоду од 2.5. до 6.5.2019. године реализована је матурска екскурзија ученика завршних одељења наше школе. Дестинација ове екскурзије била је Италија, односно њен северни део (Римини – Сан Марино – Фиренца – бања Монтекатини – Пиза – Верона – Лидо ди Јесоло – Венеција).

На матурску екскурзију ишло је укупно 36 ученика, и то: 10 ученика економских техничара, 10 ученика машинских техничара, 8 ученика пољопривредних техничара и 8 ученика фризерске струке. Са њима је у Италију кренуло и шест професора наше школе: Павловић Вера, Цвејић Драгана, Попадић Горан, Цветиновић Јелисавка, Перић Владимир и Петровић Валентина.

Према Италији кренули смо 2.5.2019. године у 5 часова ујутру, добро расположени и спремни за провод и уживање у лепотама Италије. У вечерњим сатима стигли смо у Римини, град на обали Јадранског мора.

Други дан био је резервисан за посету Републици Сан Марино (поред Ватикана и Монака, треће најмање државе на свету, површине 61,2 км²) и њеног главног града Сан Марина (који се налази на врху брда Монте Титана).

Обилазећи Сан Марино (чија је надморска висина 750м), видели смо много културно – историјских знаменитости. Неке од најзначајнијих су: споменик Гарибалдију, Трг слободе, базилика Св. Мартина, кула Цеста и друге.

Након посете Сан Марину, вратили смо се у центар Риминија и лаганом шетњом обишли овај приморски градић.

Трећи дан кренули смо даље – ка Фиренци.

После неколико сати вожње, стигли смо у Фиренцу, град моде и главни град покрајине Тоскана. Фиренца је позната и као Италијанска Атина. У Фиренци смо провели цео дан. То време смо искористили да видимо и забележимо све оно што краси овај диван град – Трг Микеланђела, трг Дуомо и Сан Ђовани, катедралу Санта Марија де ла Фјоре, Дантеову кућу, Стари дворац, Понте Векио, пијацу коже…

Након посете Фиренци, упутили смо се до њихове најпознатије бање Монтекатини.

У хотелу смо имали вечеру, а касније слободно време за разгледање ове, не тако мале, бање.

Четврти дан обилазили смо Пизу и Верону.

У Пизи смо видели чувени Криви торањ, као и крстионицу и цркву које се налазе у непосредној близини и чине једну целину.

Након тога, кренули смо према Верони, која се налази у покрајини Велито.

Верона важи за град љубави. По доласку у Верону, видели смо чувену Арену, у којој су се одвијале гладијаторске борбе (трећа је по величини, после Колосеума у Риму и арене у граду Капуа, у покрајини Цасерти). Један је од највећих и најбоље очуваниј римских театара и могао је да прими 22 000 гледалаца. Поред Арене, у Верони смо посетили и Јулијин балкон и њену бронзану статуу.

У послеподневним часовима кренули смо ка још једном приморском месту на обали Јадранског мора – Лида ди Јесолу. У хотелу смо имали вечеру, а касније слободно време и обилазак овог приморског места.

Пети дан смо обишли Венецију.

Аутобусом смо стигли до луке Пунта Сабиони, одакле смо се бродом пребацили на тло Венеције.

Венеција је јединствен град на свету, изграђена на 118 малих острва у лагуни, са каналима уместо улица, премошћених са 117 мостова.

У Венецији смо видели познате грађевинске и уметничке споменике: Дуждеву палату, чувену цркву Светог Марка, Академију лепих уметности, канал Гранде, мостове Риалто, Скалци, Мост уздаха, чувену цркву Санта Марија де ла Салуте (о којој је писао и Лаза Костић).

Из Венеције смо кренули у 15 часова, када смо имали заказану вожњу бродом назад до луке.

Аутобусом смо у 16 часова кренули према Коцељеви, у коју смо (уз краћа успутна задржавања у једном тржном центру и на царинама ради царинских формалности) стигли у 3.30 часова.

Иако уморни од пређеног пута (око 2 850 км), са екскурзије смо се вратили здрави, срећни и задовољни виђеним и доживљеним.