На првој манифестацији под називом „Моћ науке“ одржаној 23.5.2024. године у нашој школи, успели смо да покажемо које моћи има наука и да још једном потврдимо да је у знању моћ.
Идејни твораци ове манифестације су проф. математике Јелена Граовчевић, проф. хемије Слађана Миленковић и Стручно веће професора природних наука. Манифестација је организована у два термина и била отворена за све заинтересоване посетиоце.
На самом почетку глумачка екипа ученика наше школе представила је науку на забаван начин кроз занимљив филмски приказ „Ђачка мука и наука“ (II део), чија инспирација су била научна сазнања до којих је дошао Милутин Миланковић.
Након тога наши посетиоци су посматрали специфичну научно-објашњену магију хемијских експеримената које су извели ученици у сарадњи са професорима.
Могли су да се такмиче и у квизу након што су гледали кратке филмове о историји чајева, чоколаде и египатских мумија. У холу школе биле су изложбе геометријских тела и фрактала, као и хемија производа које свакодневно користимо. Ученици су израђивали и фигуре на 3Д штампачу, али и показали како се користе професионалне справе за мерење телесних масти и мишића. Упознали смо госте са бројним занимљивостима из повртарства и пчеларства. Чланови драмске секције су били маскирани у познате историјске личности. Најмлађи су се могли забавити и
коришћењем видео-игара, али и сами учествовати у експериментима.
Браво! 👏👏👏